Στεγανοποίηση

Η στεγανοποίηση είναι η εργασία που απαιτείται για να αποφύγουμε τα προβλήματα απο τη διείσδυση του νερού. Η σωστή στεγανοποίηση των κατασκευών είναι πολύ σημαντική και αναγκαία για την αποφυγή παράπλευρων προβλημάτων που μπορεί να δημιουργήσει η διείσδυση νερού στα υπόλοιπα τμήματα της οικοδομής.

Η στεγανοποίηση και η θερμομόνωση της ταράτσας είναι βασικά στοιχεία της καλής λειτουργίας του κτηρίου.

Επαλοιφόμενη στεγανοποίηση

Οι επαλεφόμενες μονώσεις είναι τεχνικές που χρησιμοποιούνται σε ταράτσες και τοίχους αλλα κυρίως για την υγρομόνωση υπογείων. Ειδικότερα τα τοιχία του υπογείου συνήθως δεν χρειάζονται θερμομόνωση, γιατί το χώμα που θα ακουμπήσει πάνω σε αυτά είναι αρκετά καλό θερμομονωτικό. Kαι ενώ το υπόγειο είναι καλά μονωμένο, έχει μεγάλη ανάγκη από στεγάνωση/υγρομόνωση.

H συνηθισμένη στεγάνωση σε τοιχία υπογείου χωρίς ιδιαίτερες ανάγκες υγρομόνωσης αποτελείται από τρία μέρη: α) επαλειφόμενο στεγανωτικό κονίαμα, β) πίσσα ή ασφαλτικό υλικό επάλειψης και γ) αποστραγγιστική μεμβράνη. H επαλειφόμενη στεγανωτική κονία έχει την ιδιότητα να διεισδύει στους πόρους του μπετόν και να δημιουργεί ένα μόνιμο φράγμα κατά της υγρασίας. Aπλώνουμε με βούρτσα ή σπάτουλα δύο τουλάχιστον χέρια σε αντίθετες κατευθύνσεις (το ένα οριζόντια και το άλλο κατακόρυφα), πάνω σε ένα υπόστρωμα καθαρό από σαθρά υλικά, χώματα κ.λπ. Oι φουρκέτες που μπορεί να έχουν απομείνει πρέπει να κοπούν βαθιά και να στοκαριστούν οι «πληγές» με επισκευαστικό κονίαμα. Tο δε υπόστρωμα πρέπει να έχει διαβραχεί αρκετά. Σε ό,τι αφορά το δεύτερο μέσο, υπάρχει διαφορά ανάμεσα στα προϊόντα πίσσας και στα ασφαλτικά. Δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται μαζί, γιατί δεν συνεργάζονται. Kαι η πίσσα ή το ασφαλτικό υλικό τοποθετούνται με βούρτσα σε ένα ή καλύτερα δύο χέρια. Tέλος, η αποστραγγιστική μεμβράνη είναι μία πλαστική μεμβράνη χωρίς μονωτικές ιδιότητες. Xάρη στο σχήμα της αποστραγγίζει τα νερά, διοχετεύοντάς τα προς τα κάτω και προστατεύει τη μόνωση κατά το μπάζωμα. Mετά τη μόνωση, ακολουθεί το μπάζωμα των τοιχίων του υπογείου, όπου πρέπει να δοθεί προσοχή, γιατί υπάρχει κίνδυνος τα μπάζα να καταστρέψουν τη μόνωση.

 

 

Ασφαλτόπανα

Πρόκειται για στεγανοποιητικά φύλλα με συνήθεις διαστάσεις 10x1m και συνήθη πάχη – στην ούγια – από 2,5 έως 4mm.
Αποτελούνται από έναν φορέα – οπλισμό συνήθως από πολυεστερικό ύφασμα και σπανιότερα από υαλοπίλημα γύρω από το οποίο «κτίζεται» η στεγανή, ασφαλτική τους μάζα.
Ο οπλισμός αναλαμβάνει να δώσει στο ασφαλτόπανο τις μηχανικές του αντοχές (δηλαδή αντοχή σε σχίσιμο, σε τρύπημα κλπ.). Οι πολυεστερικοί οπλισμοί – και μάλιστα οι μακρύινοι – είναι που δίνουν τις μεγαλύτερες αντοχές.
Παίζει πολύ μεγάλο ρόλο η ποιότητα της ασφαλτικής μάζας. Πρόκειται για ασφαλτικά κλάσματα που βελτιώνονται με πολυμερείς ουσίες όπως το SBS (ελαστομερή ασφαλτόπανα) ή το APP (πλαστομερή ασφαλτόπανα).
Τα ελαστομερή θεωρούνται καλύτερα από τα πλαστομερή και είναι καλό να επιλέγονται για δώματα/ταράτσες μεγαλύτερα των 400m2 καθώς και για ψυχρά κλίματα.
Είναι προφανές ότι το είδος και η ποσότητα των πολυμερών που προστίθενται στην ασφαλτική μάζα καθορίζουν την τελική ποιότητα του ασφαλτοπάνου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.